Отчет

 за проведено обучение във Флоренция, Италия

по проект  “ Европейска интеграция, социализация и дигитализация за педагогическите специалисти“ по секторна програма „Еразъм+”, КД 1-дейност «ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ НА ГРАЖДАНИ»

Име на курса: A European school for all children ( Европейско училище за всички деца)

09.10.2023 – 14.10.2023 година

В периода от 09.10.2023 – 14.10.2023 година участвах в обучителен курс в гр. Флоренция, Италия по проект  “ Европейска интеграция, социализация и дигитализация за педагогическите специалисти“ по секторна програма „Еразъм+”, КД 1-дейност «ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ НА ГРАЖДАНИ» с координатори г-жа Нина Малчова и г-жа Рая Роснева.

Курът се проведе в сградата на europass Teacher Academy. Roberta Begliomini бе нашият обучител. Всеки ден имахме занимания по предварително изготвена програма. Изяснихме важни въпроси, свързани с промяната, която трябва да започне от самите нас, за да се приобщим към новите условия за работа в съвременното училище. Зачитането на личното мнение, уважението , приемането на различните, приобщаването,  толерантността – основни максими на съвременното общуване с учениците.

Имахме невероятния шанс да посетим сградата, в която се съхранява архивът на Европейския съюз. Докоснахме се до миналото чрез разгледаните за България документи от 1945 и 1961 г. Изготвихме проекти за обекти, свързани с нашия съвременен живот, които представихме на останалите участници в проекта. След това съпоставихме своите презентации – потърсихме общите неща в тях. Съставихме „линия на времето“ и поставихме на нея своите проекти, като свързахме личната си история с историята на своята държава и света.

Посетихме една от най- старите библиотеки в Европа. Докоснахме се до миналото на Флоренция. Историята в този град се вижда и може да бъде „докосната“ – музеи, площади, дворци, статуи, картини – всичко това създава невероятна атмосфера.

Разгледахме проблемите на съвременното училище и изготвихме проекти, които да помогнат за тяхното разрешаване. Изкуственият интелект беше разгледан като начин за приобщаващо образование ( подкрепа за включване в процеса на образование).

Изготвихме проекти на приобщаващи училища. Обсъдихме работата на институциите е дейността на учителите ,за да могат всички ученици да са спокойни и уверени, да развият своите знания и умения.

Получихме своите сертификати.

 Последният ден посетихме Тоскана – една от най – богатите провинции на Италия. Насладихме се на невероятни гледки, вкусна храна и хубаво вино.

Курсът беше много полезен за мен. На първо място обогати моите речеви и комуникативни компетенции на английски език. Успях да се докосна до друг начин на мислене и тип светоусещане. Сравних методите, които използваме за преподаване в България, с тези в Италия, Швеция и САЩ. Много полезен беше фактът, че имахме възможност да имаме различни обучители – представители на различни страни, та дори и континенти.

Участието в проекта ме обогати в различни аспекти. Накара ме да се замисля по – сериозно върху въпросите, свързани с приобщаването на учениците към работата на класа.

Име на обучитля: Roberta Begliomini 

Изготвил отчета: Вера Шаламанова, старши учител по български език и литература

Дата: 22.10.2023г.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [320.72 KB]