НИКОЛАЙ ХАДЖИЦЕНЕВ,  ДИРЕКТОР НА СУ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Честит празник, училище мое!

     Всяка година на 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, се връщам към началото – първите плахи стъпки, първата класна стая,първият учител. Животът ми минава като на лента – един филм с продължение, един филм с много повторения. Добър ден, учителю! Сбогом, училище! Здравей, Живот! Това е моето училище, това е нашето училище, училище, в което са учили нашите родители, нашите деца, ще учат и нашите внуци. Училище със 185 – годишна история – повод за гордост и равносметка.

              В далечната 1835 г. якорудското училище  прави първите си стъпки заедно с първото светско училище в България – Априловската гимназия в Габрово. Тук идва и първата жена учител в околията. Оттогава досега ние пишем неговия летопис. Времената се менят, училището става основно, по-късно – средно.През него минават поколение след поколение. Традициите продължават, появяват се и нови.Гордост за училището са духовият оркестър, театралният състав, експедиционният отряд, които получават отличие след отличие.Нашите ученици редовно участват в конкурси и спортни състезания. Печелят награди и издигат авторитета на родното училище. С какво вълнение участват в Коледния базар и в ритуалното запалване на светлините на коледната елха! Но най-вълнуващо е посрещането на първокласниците и изпращането на абитуриентите.

                   Всяка година очите ми се насълзяват, когато слушам благодарственото слово на  завършващите дванадесетокласници. И макар невинаги да са мои ученици, те са наши ученици, наши деца, които ние сме ограмотили, възпитали и изградили като

личности.                                   

                 Благодаря ти, учителю! Колко трогателно звучи! Това е цената на признанието на учителския труд.Това е радостта от удовлетворението, че си учител, че си призван да бъдеш будител.

                  И макар че днес, в тези тревожни времена, пандемията Covid – 19  ни затвори вкъщи, училището е живо и продължава да съществува във виртуалния свят. И ние пак празнуваме, пак сме заедно и дистанцията не може да ни раздели, защото знанието ни обединява.

                    Честит юбилей, училище мое!

                    Честит празник, скъпи учители и ученици!

             Дерзайте и завладявайте нови върхове!

                                               Катерина Хаджиева- учител по БЕЛ

           На 11 май СУ „Свети свети Кирил и Методий”, град Якоруда чества своя патронен празник. Най-значимият за едно училище.

            Всяка година, повлияни от празнична атмосфера, ние отдаваме заслужена почит на онези, които не сториха чудо, а само изпълниха своя дълг- сътвориха шепа букви и ги хвърлиха в дълбоката славянска нощ.Своеобразен звезден миг, те стават живец на богата и оригинална книжнина.Какво биха били всичките ни успехи, без тези духовни знаци. Как би достигнала до нас мъдростта на хан Омуртаговия надпис,красотата  на средновековната поезия.

        Своето признание към  делото на светите братя Кирил и Методий ще изразим и днес, но по различен начин- в нашите виртуални класни стаи.

         Има нещо величествено в благородната мисия на едно училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най- трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват, пазят и продължат.

           Днес, повече отвсякога ни обединява онова нещо,което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.

            Уважаеми учители,

    Ние, учениците от 8а клас, искаме да изкажем своето уважение към Вас, хората, които с вдъхновение,отговорност и търпение ни учите и  възпитавате. Чрез вашия професионализъм, благородство и всеотдайност Вие ни давате увереност и сила, с която да вървим напред. Сигурни сме, че вашето трудно ежедневие е палитра от успешни и ползотворни дни, с реализирани образователни цели и постигнати мечти.

         Скъпи съученици, приятели,

    На всички вас пожелаваме да бъдете добри хора, гордейте се , че сте възпитаници на СУ „Свети свети Кирил и Методий”, гр. Якоруда. Убедени сме ,че с вяра и усилие ще успеем да утвърждаваме името и авторитета на нашето училище и ще продължим да „ докосваме бъдещето”!

                                                                                               С уважение:

                                                                                      Учениците от VIII а клас

Изготвили: учениците от VIII а клас под ръководството на Ати Хадживезулова, учител по Информатика и ИТ

Мустафа Авджийски – ученик от III б клас
Еюб Кунгьов-III б клас
Вайделина Осенска-IV а
Юсуф Доспатли -III б клас

Ваиз Мустафа ДракелаIII б клас
Божидар Мехомийски- VII а клас

Явор Бракаданов- ученик от III б клас

Семра Крондева-VI а клас
ИЗГОТВИЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА: УЧЕНИЦИ ОТ X А КЛАС ПОД РЪКОВОДСТВОТО
НА АЙШЕ ОСМАН- СТАРШИ УЧИТЕЛ
ПО ИНФОРМАТИКА И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Божидар Мехомийски- VII а клас

Божидар Мехомийски- VII а клас

Калоян Георгиев-VII а клас

Селма Кунгьова- X а клас
Хюсние  Муртева -X а клас

Изложба на ученици от III б клас

Категории: Начало